Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

RÓMÁBAN ALÁÍRTÁK AZ EURÓPAI ALKOTMÁNYT
2004-11-11

"Az Európai Alkotmány aláírásával az állam- és kormányfõk saját nemzeti érdekeiken túlmutató politikai elképzelésükrõl tesznek tanúbizonyságot."

- mondta ünnepi beszédében Romano Prodi, az Európai Bizottság leköszönõ elnöke 2004. október 29-én Rómában, ahol az Európai Unió 25 tagállamának és a 4 felvételét kérõ országnak (Bulgária, Horvátország, Románia és Törökország) állam- és kormányfõi, valamint külügyminiszterei aláírták az Európai Alkotmány szövegét. 1957-ben Rómában ugyanebben a teremben került aláírásra a Római Szerzõdés, mely az elsõ lépések egyike volt az európai integrációs folyamat történetében.

Az Európai Alkotmányt a tagállamoknak még ratifikálniuk kell (ezt egyes tagországokban népszavazással, máshol parlamenti jóváhagyással teszik meg.) Az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a tagállamok társadalma, így a civil szervezetek minél szélesebb körben vegyenek részt az Alkotmány szövegének megismertetésében. Éppen ezért külön honlapot hozott létre, melyen természetesen megtalálható az Európai Alkotmány teljes szövege, de olvashatunk itt különbözõ háttéranyagokat, tájékoztató füzeteket is, magyar nyelven is. A honlap címe: http://europa.eu.int/constitution/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat