Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

VITÁJA VAN EGY MÁSIK ORSZÁG HATÓSÁGÁVAL AZ EU-BAN? FORDULJON A SOLVIT-HOZ!
2004-11-19

A SOLVIT az Európai Bizottság által létrehozott vitarendezési fórum, melynek célja, hogy olyan ügyeket rendezzen magánszemélyek, vállalkozások és egy-egy EU-tagország hatósága között, ahol az adott hatóság az egységes piac szabályait helytelenül alkalmazta.

Minden EU-tagországban mûködik egy-egy SOLVIT iroda az államigazgatáson belül, melynek feladata, hogy az egységes piaci szabályozást érintõ konkrét ügyekben megkeresésre közvetítsen és gyors megoldást találjon.

Példa: egy német állampolgárságú diák nem tudott beiratkozni egy kurzusra egy németországi egyetemen, mert az egyetem elutasította. Arra hivatkoztak, hogy az a diploma, amit õ egy osztrák oktatási intézményben szerzett, egy bizonyos tárgyban nem igazolja megfelelõen a tanulmányok teljesítését. Az illetékes minisztériummal a SOLVIT felvette a kapcsolatot, a diplomát elismerték, így a diák idõben megkezdhette a félévet.

A SOLVIT nem foglalkozhat bírósági ügyekkel, cégek, valamint cégek és magánszemélyek közötti vitákkal, vagy olyan ügyekkel, amelyek nem érintik az egységes piac jogszabályait.

A magyar SOLVIT központ a Külügyminisztériumban mûködik. A szolgáltatás ingyenes, azt az Európai Unió bármely állampolgára vagy vállalkozása igénybe veheti.

További információ:
E-mail: solvit@kum.hu
Internet:
www.kulugyminiszterium.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat