Hírek > Programfelhívások  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

RENDEZVÉNYSOROZAT AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁSRÓL ŐSSZEL
2002-06-10

Nemzetközi, európai minták (Lernfest, Adult Learner's Week stb.) nyomán 2001-ben rendezték meg először - civil szervezetek kezdeményezésére a tanulás ünnepét - az élethosszig tartó tanulás jegyében.

A kezdeményezők (Magyar  Népfőiskolai Társaság (MNT), Magyar Pedagógiai Társaság,Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Magyar Művelődési Intézet, Német Népfőiskolai Szövetség budapesti programirodája, Általános Művelődési Központok Országos Egyesülete) úgy döntöttek, hogy 2002 őszén szeptember 27. és október 4. között újra kerüljön sor erre az utcai népünnepélyeket és szakmai konferenciákat, párbeszédeket füzérbe foglaló rendezvénysorozatra.

A program legfontosabb üzenete a tudásalapú társadalom időszakában a tudásnak, a tudáshoz vezető utaknak elemi emberi jogként való meghirdetése, tudatosítása a társadalomban. Hívó szó az elkötelezett értelmiségnek felelőssége gyakorlására, s hívó szó a tanulás lehetőségeitől elzárt, a hozzájutásban akadályozott leszakadással küzdő társadalmi csoportok minden nemzedéke számára: művelődni, tanulni jó, fontos, és lehetséges.

A tudáshoz való hozzájutás esélyegyenlőségét kívánják szolgálni a rendezők az ország különböző pontjain helyi kezdeményezésből, kreativitásból táplálkozó eseményeken, a hét nyitó fesztiválján, a "tudás vásárterévé" alakított fővárosi Corvin téren, illetve a záróeseményként tervezett nemzetközi konferencián.

Miközben a program rendezői számítanak a gazdasági élet, a kormányzati szereplők támogatására és védnökségére, fontosnak tartják a szervezésben megnyilatkozó  "kaláka"-elvet. Ennek jegyében várják a MNT címére (BP. 1011, Corvin tér 8.) a javaslatokat, ötleteket, kívánságokat, programajánlásokat, támogató üzeneteket.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat