Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

CIVIL FEJLEMÉNYEK BRÜSSZELBEN A PÁRBESZÉD JEGYÉBEN
2005-01-17

2005. január 11-én a belga fõvárosban ülést tartott az a munkacsoport, melynek tagjai egyrészt az Anne-Marie Sigmund asszony vezetésével az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) képviselõi, másrészt pedig a brüsszeli központú jelentõsebb nemzetközi civil szervezetek vezetõi voltak.

Figyelemre méltó fejleményként értékelendõ, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérõen mindkét fél együttmûködési szándékát hangsúlyozta. Ennek egyik konkrét „terepe” lehet az új Európáról folytatandó eszmecsere és ennek részeként az Európai Alkotmány ratifikációs folyamatának elõmozdítása.

A program során tájékoztatás hangzott el Margot Wallström asszony, az Európai Bizottság alelnökének az európai civil társadalommal kapcsolatos elképzeléseirõl. Ennek része többek között, hogy a féléves EU-csúcstalálkozókhoz kapcsolódva civil kísérõrendezvényekre kerüljön sor, erõsödjön a részvételi demokrácia és a párbeszéd a társadalommal, a civil szervezetekkel, egyszerûsödjön az EU támogatási rendszere és már most kerüljön sor eszmecserére az Európai Alkotmány alkalmazásáról.

Wallström asszony kezdeményezõ és nyitott politikát kíván folytatni ezekben a kérdésekben, folyamatos párbeszédre törekedve a civil szervezetekkel.

A tanácskozáson az EGSZB képviseletében részt vett az Európa Ház igazgatója is.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat