Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A CIVIL ÉRDEKKÉPVISELET LEHETSÉGES ALTERNATÍVÁI
Adatgyűjtési program
2005-01-17

A Civitalis Egyesület 2005 januárjában elindítja "A Civil Érdekképviselet Lehetséges Alternatívái (CÉKLA)" elnevezésû programját. Az elmúlt években komoly viták folytak a szektoron belül arról, hogy szükség lenne-e egy általános, országos civil érdekképviseleti rendszer kiépítésére.

A témában megszólaló szakemberek és civil szervezeti vezetõk körében mára többnyire egyetértés alakult ki arra vonatkozóan, hogy egy általános érdekképviselet valamikori létrejötte kívánatos lenne, ám arról, hogy ez milyen formában (hálózat, szövetség, kamara, választott testület stb.), illetve milyen szerkezetben (területi és/vagy szakmai alapon, horizontálisan vagy hierarchikusan szervezõdõ) épülhetne fel, erõsen megoszlanak a vélemények. Szintén eltérõ álláspontokkal találkozhatunk arra vonatkozóan is, hogy egyáltalán milyen szervezetek vehetnének részt ebben az együttmûködésben, valamint egyáltalán mennyire idõszerû ez a kérdés jelen pillanatban, mennyi idõt igényelne a kialakulás folyamata. Mindezek a viták elméleti szinten zajlanak, konkrét érdekképviseletek létrehozására eddig legfeljebb egy-egy ágazat vagy kisebb területi egység szintjén került sor.

A CÉKLA program célja amellett, hogy a civil szervezetek sokaságával megismertesse ezeket az elképzeléseket, ütköztesse a különbözõ modellek mellett és ellen felsorakoztatott érvéket, elsõsorban az, hogy „szóra bírja” magát a szektort, a különbözõ tevékenységi területeken mûködõ kis és nagy szervezeteket, alapítványokat és egyesületeket, városiakat és a falvakban tevékenykedõket: mondják el maguk, és lehetõleg minél többen, mit gondolnak errõl a kérdésrõl, részt vennének-e bármilyen ilyen irányú kezdeményezésben.

Ennek formája egy kérdõíves adatfelvétel. A kérdõívet 5000, véletlenszerûen kiválasztott szervezet kapja meg postán, de azt vissza lehet küldeni e-mail-en és faxon is.

A kérdõív beküldési határideje: 2005. február 15.

További információ és beküldési cím:
Sebestény István, Civitalis Egyesület,
Postacím: "OCÉ" jeligére, 1751 Budapest, Pf. 151
Fax: (1) 278-0351
E-mail: civitalis@axelero.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat