Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NYITÁS A CIVILEK FELÉ
Konzultáció Brüsszelben
2005-02-04

Közhely, hogy a közelmúltban hivatalba lépett Európai Bizottság "vezérkara" nagy hangsúlyt kíván fektetni az állampolgárokkal folytatott eszmecserére, csökkenteni kívánja a távolságot az EU sokszor elérhetetlennek tûnõ intézményei és a lakosság között.

A 2005. február 3-4. között az Oktatási és Kulturális Fõigazgatóság által szervezet nyitott konzultáció pedig már annak adta jó példáját, hogy a szándékot tettek követik.

Mintegy 300 (!) civil szervezeti képviselõ, szakértõ nyilvánított véleményt elõzetesen a Fõigazgatóság 2007-tõl kezdõdõ akcióprogramjáról ill. annak tervezetérõl, melynek központi gondolata az aktív európai állampolgárság eszméjének és gyakorlatának elõsegítése. S bár a civil javaslatok meglehetõsen széles skálán mozogtak - a hogyan lehet civil eszközökkel elõsegíteni az Európai Alkotmány ratifikálását megközelítéstõl a kultúra ideális "terep" a nemzeti öntudat megõrzésében véleményen át a civil szervezetek nélkülözhetetlenek a demokrácia mindennapi gyakorlásában álláspontig - abban mindenki egyetértett, hogy sok ilyen és hasonló  kezdeményezésre van szükség ahhoz, hogy civilbarátnak lehessen tekinteni az EU sokszor áttekinthetetlennek tûnõ folyamatait, döntéshozatali mechanizmusát.

A szekcióviták során az Európa Ház NCA-s vitákban edzõdött képviselõje igazán otthon érezte magát, hiszen a spanyol küldöttet, mint hangsúlyozottan kis szervezet képviselõjét szinte csak az érdekelte, hogyan kaphat az EU-tól támogatást helyi programja megvalósításához, az angol az EU döntéshozatali lassúságát és bürokratizmusát szidta (hosszú a pályázati ûrlap és nehéz kitölteni), míg a dél-olasz delegátus arról panaszkodott, hogy nyelvileg milyen hátrányos helyzetben vannak.

A hangulat ezzel együtt összességében bizakodó volt, hiszen jócskán rajtunk, civileken is múlik, hogy mi valósul majd meg a két nap során megfogalmazott javaslatokból. Mi mindenesetre igyekszünk majd nyomon követni az eseményeket - többek között brüsszeli képviselõnk segítségével.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat