Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPAI KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS AZ EURÓPAI ALKOTMÁNYRÓL
kedvezõ fogadtatás, kevés információ
2005-02-04

Kedvezõen ítéli meg az uniós közvélemény az Európai Alkotmányt, viszont az uniós állampolgárok többsége véli úgy, hogy keveset tud a dokumentumról, további harmaduk pedig egyáltalán nem is hallott róla.

Többek között ez derül ki az Eurobarometer (az Európai Bizottság hivatalos közvéleménykutató részlege) 2004. október-novemberi, 24786 15 éves vagy idõsebb állampolgára körében elvégzett felmérésébõl, melynek eredményét 2005. január 28-án hozták nyilvánosságra.
 
A felmérés eredményeit kommentálva Margot Wallström, az Európai Bizottság intézményi kapcsolatokért és kommunikációért felelõs alelnöke leszögezte: „Nagyon idõszerû volt ez a felmérés. Az Alkotmány ratifikációja ugyanis csak akkor lesz sikeres, ha megfelelõ szintû az állampolgárok tájékoztatása. Magas a bizonytalanok aránya azokban az országokban, ahol az Európai Alkotmány megerõsítésérõl népszavazást tartanak, ami azt is jelentheti, hogy a népszavazáson való részvétel alacsony lehet, ha a kampányok során nem sikerül az állampolgárokat bevonni a folyamatokba.”
 
A közvéleménykutatás eredményének fõbb megállapításai:
 
Az uniós állampolgárok 11 százaléka érzi úgy, hogy általában tisztában van az Európai Alkotmány tartalmával, 56 százalék tud keveset róla és 33 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem hallott még a dokumentumról.
 
A megkérdezettek 49 százaléka támogatja az Alkotmány és 16 százalékuk utasítja el. A támogatók aránya minden országban magasabb az ellenzõknél, kivéve az Egyesült Királyságot. 35 százalék viszont bizonytalan és nem nyilvánított véleményt a kérdésben. A bizonytalanok aránya többségben van több olyan országban, ahol népszavazást fognak tartani az alkotmányról: ez 67 százalék Írországban, 53 százalék Portugáliában és 50 százalék az Egyesült Királyságban.
 
Egyértelmû összefüggés mutatható ki a tájékozottság és a támogatás mértéke között. Csak 22 százaléka támogatja az Európai Alkotmányt azoknak, akik még soha nem hallottak az Európai Alktományról, az Alkotmányról kevés információval rendelkezõk 60 százaléka támogatja, míg a támogatottság mértéke eléri a 75 százalékot azok körében, akik úgy válaszoltak, hogy általában tisztában vannak az Alkotmány tartalmával.
 
A felmérés az alkotmány tartalmára is kitért, melyben a válaszadóknak kvízkérdésekre is választ kellett adniuk. Eszerint a válaszadók 63 százaléka tudta helyesen, hogy az Alkotmány bevezetése nem eredményezi a nemzeti állampolgárság megszûnését; csak 48 százalék tudta, hogy egy tagállam – ha úgy dönt – kiléphet az Európai Unióból; és 39 százalék hitte hibásan, hogy egy közvetlen európai adó kerül bevezetésre.
 
Az Eurobarometer teljes szövege az interneten:
http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/ebs/ebs214_en_first.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat