Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

SZOLIDARITÁS ÉS FEJLESZTÉS
Az EU évente 6,9 milliárd eurót költ a fejlõdõ országokra
2005-03-12

Kapcsolatépítés és nyitottság. Ezt a mottót is választhatta volna az Európai Bizottság Fejlesztési Fõigazgatósága annak a - tíz új tagországban megrendezett - programsorozatnak, melynek magyarországi etapját 2005. március 11-én tartották Budapesten.

A rendezvény célja az Európai Unió fejlesztési politikájának szélesebb társadalmi megismertetése volt. Ez azért is idõszerû, mert a 2000 novemberében az Európai Tanács és a Bizottság átlal közösen kiadott, az uniós fejlesztési politika irányait meghatározó nyilatkozat átdolgozása naprienden van.

Az Európai Unió költi a világon a legtöbbet fejlõdõ országok fejlesztésére és az EU állampolgárok több mint 80 százaléka tartja fontosnak a fejlõdõ országok segítését. A nemzetközi szolidaritás eszméjén alapuló fejlesztés összetett tevékenységet takar: többek között infrastrukturális beruházásokat, kereskedelem-fejlesztést, vagy humanitárius segítséget. Mindezt 150 országban és azzal a fõ céllal, hogy csökkenjen, végsõ soron pedig megszûnjön a szegénység a világon.

Az Európai Unió egyre inkább felismeri a nem-kormányzati szervezetek képességét különbözõ fejlesztési programok hatékony végrehajtására, akik tulajdonképpen közvetítõ szerepet töltenek be a nemes eszmék (szolidaritás) alapján elérhetõvé váló eszközök (pénz) megfelelõ célbajuttatásában (fejlõdõ országok). Tehát egy civil szervezet részt tud venni EU fejlesztési programokban, azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy elvárt feltétel a megfelelõ szintû professzionalizmus, pl. a pályáztatás rendszere - a többi uniós pályázathoz hasonlóan és mondjuk a Nemzeti Civil Alapprogrammal ellentétben - bonyolult, az adott terület/ország ismerete pedig nélkülözhetetlen.
---
Az EU fejlesztési politikájának említett reformja jelenleg is zajlik, melyhez kapcsolódóan egy nyitott konzultációs folyamatban 2005. március 19-ig lehet érdemi hozzászólásokat tenni az internet segítségével. (http://europa.eu.int/yourvoice/forms/dispatch?form=370&lang=EN).
---
További információ:
Az EU Fejlesztési Fõigazgatóságának honlapja:
http://www.europa.eu.int/comm/development/index_en.htm
A EuropeAid honlapja:
http://europa.eu.int/comm/europeaid/index_en.htm
A Külügyminisztérium nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó oldalai:
http://www.kulugyminiszterium.hu/kum/hu/bal/Kulpolitikank/Nemzetkozi_fejlesztes/
A HUN-IDA Kht. honlapja:
http://www.hunida.hu

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat