Hírek > Nemzeti Civil Alapprogram  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KIÍRÁS HELYETT ELSZÁMOLÁS
beszámoló NCA-tájékoztatóról
2005-03-12

Sok tájékoztatót, fórumot szerveznek országszerte a Nemzeti Civil Alapprogramról, melyeknek legfõbb témája a 2005-ös pályázati kiírás lehetne.

Lehetne, ugyanis ebben a pillanatban még nem jelentek meg az idei felhívások. Így aztán az említett eseményeken leginkább a pályázati elszámolásokról esik szó. Így volt ez azon a fórumon is, melyet az Európa Ház szervezett NCA-elektorok számára 2005. március 8-án Budapesten, ahol a meghívott szereplõk között voltak az NCA „hosszúnevû” (közrend, stb.) elektori gyûlésén megválasztott kollégisták (Kovács Tibor, Simon József, Szakál Tibor, Szilvássy István) és a kezelõ szervezet: a Magyar Államkincstár (MÁK) képviselõje.

Berta Márton (MÁK) lelkiismeretesen számba vette az elszámolás pontjait. Elmondta, hogy a pályázatokkal legkésõbb 2005. június 30-ig kell elszámolni és egy szervezet következõ pályázatát addig nem lehet finanszírozni, amíg ezen kötelezettségének eleget nem tesz. A beadott költségvetés soraitól legfeljebb 20 százalék mértékig el lehet térni (ennél nagyobb mértékben csak a támogatási szerzõdés módosításával lehet). A beszámoló benyújtása után még elképzelhetõ egy hiánypótlási kör, amikor az esetleg nem megfelelõ elszámolást az adott szervezet korrigálhatja.
Az is elhangzott, hogy a szakmai témájú pályázatoknál a szakmai beszámolónál azt is ellenõrzik, hogy a program az eredeti vállalásnak megfelelõen valósult-e meg. Figyelmeztetõ jel, hogy az eddig leadott országos és közép-magyarországi elszámolások legnagyobb része pénzügyi szempontból hibásnak/hiányosnak bizonyult.

Figyelembe véve az elsõ év tapasztalatait az NCA Tanács a támogatási elvek kisebb változtatásáról döntött. Ennek legfontosabb eleme, hogy 2005-ben a mûködési támogatásoknál az alsó összeghatárt 500 ezer forintra emelte (3. számú támogatási elv).

A 2005. évi forrásmegosztás alapján idén 7 milliárd forint áll az NCA rendelkezésére, melybõl várhatóan 630 millió forintot fordítanak az NCA mûködésére. Az országos szervezetek idén a tavalyihoz hasonló összegre: mintegy 1 milliárd 300 millió forintra pályázhatnak.

A 2005-ös elsõ körös pályázatok nagy valószínûséggel 2005. március második felében jelennek meg.
---
Az NCA miniszteri titkársága elszámolási segédletet állított össze, segítendõ a szervezetek munkáját. A kiadványt minden NCA pályázati nyertesnek eljuttatják.

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat