Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BEMUTATKOZTAK
Magyarországi Régiók Hete Brüsszelben
[Brüsszeli Civil Iroda]
2005-03-19

Magyar szótól volt hangos öt napon át, 2005. március 14-18. között az Európai Unió Régiók Bizottságának épülete Brüsszelben.

A Magyarországi Régiók Hete rendezvénysorozat a mintegy 180 fõs magyar delegáció mellett sok külföldi érdeklõdõt is vonzott.

Az elmúlt hét alatt mind a 7 régiónknak és 13 nagyobb városnak megadatott a lehetõség, hogy kiállítás és elõadások formájában, illetve szakmai és kulturális események révén bemutatkozhassanak Brüsszelben. A színes standoknál nyoma sem volt a szokványos száraz dokumentumoknak, helyettük a figyelemre méltóan kidolgozott kiadványok és tájékoztató CD-k mellett folyamatos népzene, vöröshagymás zsíros kenyér és borkóstoló fogadta a látogatókat.

Szerdán (2005. március 16.) délelõtt megkezdõdött a szakmai konferencia is, melynek megnyitó ülésén és az azt követõ sajtótájékoztatón Kolber István területfejlesztésért felelõs tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a rendezvénynek kettõs üzenete van. Egyrészt a többi tagállam felé szimbolikus értéket képvisel, hiszen bebizonyítja, hogy az amúgy egymással versengõ régiók képesek és hajlandók koherens egységként kiállni. Másrészt üzenet ez a magyar régiók felé is, hiszen a területi koncepciók, a tervezési munkák jelentõsége az európai dimenzió miatt megnõtt, a magas minõséghez pedig kapacitás-fejlesztésre és a részterületek szakcsoportjainak koordinációjára van szükség.

Kolber István arról is szólt, hogy a 2007-2013 közötti idõszakra szóló magyar fejlesztési tervnek a versenyképesség, a tudásalapú társadalom és a decentralizáció jegyében kell elkészülnie. A versenyképesség és a tudásalapú társadalom fejlesztéséhez kitûnõ lehetõségeket teremt a lisszaboni folyamat felélénkítését célzó európai bizottsági kezdeményezés, mellyel kapcsolatban Kovács László európai biztos szemléletváltásra szólított fel bennünket: az Európai Unióval kapcsolatos gondolkodásunkban ne az „õk” domináljon, hanem vegyük észre, hogy "mi”, a 450 millió lakos vagyunk Európa.

A EU részérõl Graham Meadows, a regionális politikáért felelõs fõigazgató hangsúlyozta, hogy a magyar régiók már 2006-ig is jelentõs forrásokra jogosultak, s a 2007-2013 közötti pénzügyi idõszakra ez többszörösére fog nõni. Ez egyúttal nagy terhet is ró ránk, mivel nem a támogatások megszerzése lesz a nehéz feladat, hanem azok hatékony felhasználása  ehhez azonban hamar ki kellene alakítani a fogadóképességet is. Tanulnunk kell a már bevált gyakorlatból, s hálózati jelleggel partnerségi kapcsolatokat szükséges kialakítani a többi tagországgal is. Az Unió többi régiója egyenrangú partnerként kezeli a magyar régiókat, s ezt mi sem példázhatná jobban, mint hogy már a rendezvény alatti szakmai találkozón konkrét együttmûködési megállapodás jött létre Észak-Magyarország és Szászország között. A magyar régiók brüsszeli képviselete pedig hálózat elindításáról döntött a regionális képviseletek között a fenntartható turizmus témájában.

A magyarországi decentralizáció szükségessége nem csak a kormányzat részérõl hangzott el. Kárpáti Tibor, az észak-alföldi régió képviselõje ugyanerre hívta fel a megjelent nemzetközi résztvevõk figyelmét elõadása során, majd hozzátette, hogy sajnos Magyarországnak még mindig nincs kész vidékfejlesztési terve. Ágh Attila politológus is egyetértett a decentralizációs törekvésekkel, melyek legnagyobb ellenfeleként nem a községi vagy megyei szintû önkormányzatokat, hanem a hatás- és illetékességi körét féltõ kormányzati szerveket jelölte meg. Véleménye szerint a 168 kistérség fejlesztése és tartalommal való megtöltése jelenthetné az egyik alapvetõ feladatot az elkövetkezendõ évek során.

A rendezvényt - melyen aktívan részt vett a baranya megyei civilek csoportja is - a szervezõ Magyarországi Régiók Képviselete egyértelmû sikerként könyvelte el.

Kapcsolódó anyagok:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=550&pCatId=14

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat