Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:


KÁRTYÁZZUNK - HITELBÕL?
A hitelkártyákról
2005-03-26

Az elmúlt években egyre több bank és pénzügyi vállalkozás jelentette meg új termékként hitelkártya-ajánlatát.

A magyar piacon jelen lévõ mintegy hétmillió bankkártyából a hitelkártyák aránya még szerény - fele sincsen például a szlovénnak -, s elsõsorban a nagyvárosban élõ, 25-39 éves férfiak használják.

Kiknek ajánlható?
A közeljövõben mindenképpen várható a hitelkártyák számának jelentõs növekedése, azonban nem mindenki „alkalmas” ezek használatára. Bizonyos életkor alatt és felett a kártyakibocsátók általában nem fogadják el a fogyasztó jelentkezését (jellemzõen a 21. és a 65. életév a szélsõ érték), de a pénzintézet egyéb hitelbírálati szempontokat is figyelembe vesz.
A hitelkártyák igénylését többnyire önálló jövedelemhez, munkáltatói igazoláshoz, munkaviszonyhoz, nagykorúsághoz, igazolt  minimum 45-60.000 Ft/hó nettó - jövedelemhatárhoz kötik, ezenkívül kifizetett/teljesített közüzemi és vezetékes telefonvonal használatáról szóló számlákat kérnek. (Tehát az egyetemisták rendszerint nem kaphatnak hitelkártyát, s a nyugdíjasok sem számítanak célszemélynek, kivéve, ha a bank által igényelt, óvadékul szolgáló betétet helyeznek el a kártyát kibocsátó pénzintézetnél.)
A hitelvizsgálati szempontokra nincs egységes feltételrendszer. Minden kibocsátó a saját szempontjai szerint végzi el, jórészt a hitelkártyát igénylõ által beadott dokumentumokra támaszkodva, az adósminõsítést, és állapítja meg a kártyát igénylõ fogyasztó hitelképességét, valamint a hitelkeret összegét (ez utóbbi általában háromhavi jövedelemmel egyenlõ).

Ha kiváncsi arra is, hogy inkább betéti vagy hitelkártyát érdemes választani és mi a különbség ezek között, a használat milyen költségekkel jár, melyek a biztonságos használat követelményei, valamint szívesen megtekintené banki hitelkártyák összehasonlító táblázatát (éves tagsági díj, havi hitelkamat, thm), akkor keresse a KOSÁR - a fogyasztók magazinját országszerte a nagyobb újságosoknál.
-
A Kosár magazin kedvezményesen elõfizethetõ:
http://www.kosarmagazin.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat