Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MOST JÖN A NEHEZE
Olaszország is ratifikálta az EU-alkotmányt
[Brüsszeli Civil Iroda]
2005-04-09

Az alsóház januári döntését követõen 2005. április 6-án az olasz felsõház - 217 szavazattal 16 ellenében - megszavazta az Európai Unió Alkotmányos Szerzõdését.

Ezzel elsõként az alapító hat tagállam közül Olaszország is rábólintott a sokat vitatott szövegre, így azt a 25 tagállam közül már négy (Litvánia, Magyarország, Szlovénia és Olaszország) ratifikálta. Furcsa is lett volna más döntés egy olyan országtól, amely foggal-körömmel küzdött azért, hogy a szerzõdést az õ fõvárosában írják alá a tagállamok vezetõi.

Izgalmasabbnak ígérkezik Franicaország, ahol a 2005. május 29-én népszavazással döntenek az alkotmányról. A legutóbbi öt felmérés szerint ugyanis a gallok többsége elutasítaná a tervezetet, ha most kerülne sor a szavazásra. A bukás nem csak Franciaországra, mint büszke alapító tagra vetne rossz fényt, hanem az integrációs folyamat alakulására is igen rossz hatással lenne. Ezt felismerve már Chirac francia elnök is kampányba kezdett, amit egyesek helyesnek és dicséretesnek gondolnak, mások viszont tartanak attól, hogy ez a választókban a kormányzattal szembeni ellenérzéseket erõsíti.

Ugyanakkor több európai civil szervezet is felkarolta az EU-alkotmány népszerûsítésének ügyét. 2005 januárjában a Nemzetközi Európa Mozgalom és a fiatal föderalisták elindították saját "YES” kampányukat, mely a nemzeti civil szervezetek népszerûsítõ törekvéseihez ad anyagi és szakmai támogatást. Kezdeményezésükhöz azóta számos más civil szervezet és európai hálózat is csatlakozott. Nemrég kezdte megszervezni saját konferencia-sorozatát az Európai Állampolgárok Szervezete (ECAS) is. A februárban publikált "50 kérdés az Európai Alkotmányról” címû kiadványukra alapozva - mely azóta már a Bizottság honlapján több nyelven elérhetõ - Párizsban tartják a sorozat elsõ találkozóját 2005. április 26-án, majd a tervek szerint novemberig további 7 országban tartanak elõadásokat.

Láttunk már szavazásra buzdító plakátokat, spanyol kampány-joghurtot, legutóbb pedig francia zsebkendõkön hirdették az EU-alkotmányt; a fantáziának nincs határa, csak legyen pénz a megvalósításra. Az európai intézmények részérõl akad is: a Parlament 8 millió eurót tett félre erre a célra, míg a Bizottság saját kezdeményezései révén támogatja a ratifikációs folyamatot.

További információ:
http://europa.eu.int/constitution/index_en.htm
http://www.yes-campaign.net/
http://www.ecas.org/product/91/default.aspx?id=392

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat