Hírek > Nemzeti Fejlesztési Terv  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

TÁRSADALMI VITA A FENNTARTHATÓ FEJLÕDÉSRÕL
2005-04-09

A fenntartható fejlõdés magyar stratégiájának kidolgozásáról - az európai ügyekért felelõs tárca nélküli miniszter és a környezetvédelmi miniszter elõterjesztése alapján - a múlt héten döntött a kormány.

A fenntartható fejlõdés érdekében a jelen fejlesztéseit a hosszú távú célok szem elõtt tartásával kell megtervezni és megvalósítani. A magyar stratégia az Uniós és nemzetközi tapasztalatok és programok figyelembe vételével az elkövetkezõ évtizedekre jelöl majd meg a fejlõdési célokat, irányokat. 

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal széles körû társadalmi vitát tart szükségesnek a stratégia elõkészítésére, ezért találkozó-sorozatot kezdeményezett, amelynek elsõ rendezvényét 2005. április 5-én tartották az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A találkozót Veress József, a Miniszterelnöki Hivatal európai és fejlesztési ügyekért felelõs politikai államtitkára nyitotta meg. A rendezvényen többek között részt vett a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, a Magyar Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége, a Nõképviseleti -, az Idõsügyi -, és az Országos Fogyatékosügyi Tanács, a Környezetvédõ Szervezetek Országos Találkozójának delegáltjai, az Európa Ház képviselõje, valamint más civil szervezetek, szakmai szövetségek, egyházak, önkormányzatok képviselõi. 

A találkozó résztvevõi szerint Magyarország jövõje szempontjából kiemelt fontossága van többek között a tanulásnak, a rendszerszemléletû gondolkodásnak, az életminõséggel, a munkaerõpiaccal és a foglalkoztatással kapcsolatos kérdéseknek, az államháztartási és közigazgatási reform, a térségfejlesztés, a regionalitás és a vidékfejlesztés kérdései, valamint a nemek közti esélyegyenlõség és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem, a család és az idõseket illetve a jövõ generációkat érintõ kérdéseknek. A felszólalók megállapították, hogy a fenntartható fejlõdésben többek között az infrastruktúrának, a komparatív elõnyeink kihasználásának, az innovációnak, a fenntartható fogyasztási és termelési szokásoknak, a közösségeknek, a társadalmi részvételnek, az egészség-megõrzésnek és az élhetõ környezetnek van kulcsszerepe.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal 2005. április folyamán 11 különbözõ témában szervez mûhelybeszélgetést érdeklõdõ civil szervezeti képviselõk számára.

További információ:
E-mail: anita.mayer@meh.hu
Internet:
http://www.nfh.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat