Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NONPROFIT SZERVEZETEK ÉS ÖNKÉNTESEK
kutatási eredmény
2005-04-09

"Nonprofit szervezetek és önkéntesek - új szervezeti típusok és az önkéntes tevékenységet végzõk motivációi” címmel készült egy kutatás, melynek eredményeit az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által 2005. március 31-én a Magyar Tudományos Akadémián megszervezett Munkaügyi Kutatások Szakmai Mûhelye legutóbbi vitafórumán ismertették az érdeklõdõkkel.

A 96 szervezet elemzésével végzett felmérésbõl kiderült, hogy a Magyarországon jelenleg számon tartott 400 ezer önkéntes igen heterogén társadalmi csoportokból kerül ki a pályakezdõktõl a munkaerõpiacra visszatérni kívánó nõkön át az aktív nyugdíjasokig, így az önkéntesség a foglalkoztatáspolitika szempontjából lényeges munkanélküliség-csökkentõ, munkaerõ-piacra integráló szereppel bír.

Az önkéntesek motivációi is jelentõs eltéréseket mutatnak. A "régi típusú” önkéntesség - melyet gyakran vallási indíttatással végeznek - célja fõként a jótékonyság, adományozás és inkább a középkorú, vagy idõsebb korosztályt, azon belül is a nõket érinti. Ezzel szemben megjelent a tudásalapú értékrenden alapuló ún. "új” vagy "modern” önkéntesség, melynek érintettjei a 26 éven aluli korosztály képviselõi, akik így szeretnének gyakorlati tapasztalatokat, kapcsolatokat, tudást szerezni, melyre az iskolarendszeren belül kevésbé van mód.

Az átlagos, vagy átlag alatti bevétellel rendelkezõ alapítványok és egyesületek alkalmazzák a legtöbb önkéntest. A felmérésben résztvevõ szervezetek 55%-a csak önkéntesek által látta el feladatait, az átlag feletti bevételû szervezetek gyakrabban foglalkoztatnak fõállású szakembereket.

A tervek szerint a kutatást a közeljövõben 5000 szervezet elemzésével folytatják, ami azért is lényeges, mivel a legutóbbi átfogó statisztikai felmérés ezen a területen 1995-ben készült.

Molnár Györgyné, az OFA kuratóriumának elnöke tájékoztatta a résztvevõket, hogy az önkéntesek foglalkoztatásának ösztönzésére kísérleti programot hirdetnek meg, az ezzel kapcsolatos pályázati felhívásokat várhatóan május elején teszik közzé az OFA honlapján (
http://www.ofa.hu).

A kutatás teljes anyaga nyomtatott formában 2005. májusban jelenik meg.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat