Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A HOZZÁJÁRULÁS ARÁNYÁBAN
Parlamenti Nato-klubot tartottak
2005-04-09

Manapság sokféleképp szokás értékelni mind a Nato szerepét, mind Magyarország Nato-tagságát.

Sokan siratták már a Nato-t, és feleslegesnek érezték tagságunkat, mindemellett a katonapolitikusok és katonai szakértõk részvételével 2005. április 6-án a Parlamentben tartott rendezvény rámutatott, hogy a Nato, azon belül is az Egyesült Államok Magyarország legfõbb védelmi garanciája. Bár a transzatlanti kapcsolatokban vannak feszültségek - pl. az Egyesült Államok új katonai stratégiája kimondja, hogy az USA egyedül is cselekszik, ha szükségét látja katonai beavatkozásnak - az együttmûködés mind az Egyesült Államoknak, mind Európának érdeke. Magyarországnak pedig az, hogy elkerülje a választás kényszerét Amerika és Európa között.

Az 1999-ben elfogadott Nato-stratégia felülvizsgálata elengedhetetlen, mivel az születésekor még nem számolt a nemzetközi terrorizmussal, szeptember 11-ével vagy az afganisztáni válsággal.

Magyarországnak a védelmi kiadások és a haderõfejlesztés területén van mit fejlesztenie, de katonai szerepvállalásunkkal a nemzetközi közvélemény elégedett lehet, mivel az 1000 fõben megállapított magyar kontingens országarányosan több is, mint elvárható. Ezt pedig azért is érdemes hangsúlyosan figyelembe venni, mert az érdekérvényesítés hozzájárulás-arányos.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat