Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

RÓLUNK SZÓLT
Magyarország az Európai Foglalkoztatási Héten
[Brüsszeli Civil Iroda]
2005-04-19

Harmadik alkalommal vettek részt magyarországi foglalkoztatási intézmények a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szervezésében az Európai Foglalkoztatási Héten, Európa vezetõ foglalkoztatási kiállításán és szakmai programsorozatán.

A 2005. április 12-14. között a brüsszeli Les Pyramides konferenciaközpontban „Tíz új ország, száz új lehetõség” címmel megrendezett rendezvényre nem csak mint szakpolitikai kérdések megvitatásának helyszínére kell tekinteni, hanem olyan nemzetközi eseményre, ahol jó hírét lehet kelteni Magyarországnak. Ennek a kritériumnak a tapasztalatok alapján messzemenõen sikerült eleget tenni: a nem létezõ legszebb stand díját mindenképpen a magyarok kapták, ezen felül számos programon volt magyar elõadó, így a nyitó plenáris ülés egyik szónoka Csizmár Gábor szakminiszter, nem is beszélve a borkósolóval egybekötött magyar estrõl.

Csizmár Gábor miniszter felszólalásában kiemelte, hogy a csatlakozás elõtti régi tagországok - elsõsorban Németország és Ausztria - félelme, mely szerint a közép-európai munkavállalók elárasztják a nyugat-európai munkaerõpiacokat a csatlakozás utáni nem vált valóra az elmúlt egy évben, ezért megfontolandó a munkaerõpiaci szabályozások átmeneti idõszak elõtti újrafogalmazása. Csizmár hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az oktatás és képzés munkaerõpiaci igényekkel történõ szinkronba hozása, ezzel is hozzájárulva a foglalkoztatási arányának (Magyarországon ez jelenleg 56.8 százalék) emeléséhez.

Francois Biltgen az EU soros elnökségét adó Luxemburg munkaügyi minisztere szólt arról, hogy az Európai Uniónak a minõségi munkaerõre kell koncentrálnia, mert csak így valósulhat meg a tudásalapú európai társadalom víziója.

Odile Quintin, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlõségi fõigazgatója pedig kiemelte, hogy összhangba kell hozni a lisszaboni stratégiában megfogalmazott gazdasági és szociális célokat.

A számos program alatt többek között az is kiderült, hogy ugyan a foglalkoztatás és munkaerõpiac szerkezetébõl adódóan természetesen vannak nemzeti, regionális sajátosságok és eltérések, de a különbözõ foglalkoztatási programokat menedzselõ állami és közintézmények hasonló kihívásokkal néznek szembe Európa-szerte. Így azzal, hogy a különbözõ meghirdetett pályázatokon a beérkezõ programok színvonala folyamatosan növekszik (nem utolsó sorban a megfelelõ felkészültségû pályázatírók alkalmazásának hatására), ami jó hír. Ezzel egy idõben azonban az elnyert programok sok esetben a pályázattal eltérõ színvonalon valósulnak meg. Ami rossz.

A rendezvény címének megfelelõen az Európai Foglalkoztatási Héten megjelentek más közép-európai államok képviselõi is. Így kiállít a lengyel Európai Szociális Alap, van standja a cseh munkaügyi minisztériumnak (ez szinte kötelezõ, gondoljuk, hiszen a rendezvény témájához leginkább köthetõ európai foglalkotatási, szociális és esélyegyenlõségi biztos cseh: Vladimir Spidla volt miniszterelnök), és visszatérõ vendégnek számít a szlovén társaság, akik leginkább kisvállalkozások fejlesztésével foglalkoznak.

A több mint 900 regisztrált résztvevõ nagy kedvvel látogatta a közvetlenül az Európai Bizottság standja mellett helyet kapó magyar standot, melyen közvetlen információkat kaphattak a Magyarországon futó különbözõ uniós programokról (Európai Szociális Alap, Equal, stb.) a Foglalkoztatási Hivatal és a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szakértõitõl.

Kiadványokból sem volt hiány. Az alkalomra angolul jelent meg a magyarországi foglalkoztatási helyzetet; és a társadalmi párbeszéd struktúráját és gyakorlatát bemutató füzet. Az egyik kiadvány az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szerepét tárgyalja; van egy foglalkoztatási projektismertetõ, ill. külön a foglalkoztatási kérdésekben aktív civil társadalmi szereplõkrõl szóló füzet. Akinek ennyi olvasmány nem lenne elég, az elmerülhet a 2 CD-n megjelentetett tanulmányok tengerében.

A magyar megjelenés hangsúlyos eleme a konkrét programok ismertetése (elsõsorban ifjúsági és roma témában, melyrõl külön bemutatót tartottak a helyszínen); minden valószínûség szerint a legnépszerûbb a foglalkoztatási program által támogatott és a Sokoró Ökológiai Park Alapítvány által készített bio-lekvár, amit a munkaerõpiacon kevésbé érvényesülõ asszonyok kevergetnek Gyõr mellett (egyébként a magyar piacon is kapható). Nem akartunk hinni a szemünknek, de volt olyan résztvevõ, aki emlékezett rá tavalyról és kifejezetten a lekvárt kereste a magyar standon.

Távozóban még felírjuk a jövõ évi dátumot. 2006-ban május 16-18. között rendezik az Európai Foglalkoztatási Hetet.

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat