Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

CSALÁD ÉS MUNKA SZÁMOKBAN
[Brüsszeli Civil Iroda]
2005-04-19

Érdekes eredményekre bukkant az Eurostat (az Európai Unió statisztikai hivatala), amikor a család és a munka összeegyeztethetõségét kutatva megvizsgálták a 25 tagállam munkavállalói arányait.

Kiderült, hogy a gyermektelen anyák 75%-a végzett valamilyen munkát, míg a gyermekeseknél ez az arány csak 60% volt (az adatok 2003-ra, a 20-49 éves kor közötti korosztályra és 12 év alatti gyermekekre vonatkoznak). Ám ennek éppen ellenkezõje valósul meg a férfiak esetében: náluk a szóban forgó arány 86% a gyermekteleneknél és 91% a gyermekeseknél. Kevésbé meglepõ, ugyanakkor hasznos adat, hogy a gyermekes anyáknál jóval magasabb a részidõs foglalkoztatás aránya, mint gyermektelen társaiknál.

Az egyes országokat összehasonlítva azt is észrevehetjük, hogy a környezõ országokban (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia) mind a gyermektelen, mind a gyermekes nõk és férfiak teljes idõben való foglalkoztatottsági aránya, ha nem is sokkal, de magasabb, mint Magyarországon.

További böngészéshez az alábbi linken lehet a dokumentumot elérni:
http://epp.eurostat.cec.eu.int/cache/ITY_OFFPUB/KS-NK-05-004/EN/KS-NK-05-004-EN.PDF

Forrás:
http://epp.eurostat.cec.eu.int/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2005/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2005_MONTH_04/3-12042005-EN-AP.PDF

Brüsszel, 2005. április 12.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat