Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HONLAPOT FRISSÍTENI EU-AJÁNLÁS NÉLKÜL IS ÉRDEMES
[Brüsszeli Civil Iroda]
2005-09-08

Az Európai Bizottság civilekkel kapcsolatos terrorizmus-ellenes ajánlása

A 2001. szeptember 11-i new yorki (és az azt követõ madridi, londoni) terrortámadások arra sarkallják a demokratikus világot, hogy megerõsített adminisztratív intézkedésekkel próbálják megfékezni a terrorizmust. Így tett az Európai Bizottság is, amikor idén nyáron civil szervezetekkel kapcsolatos ajánlás-tervezetét elkészítette.

Az Európai Bizottság Igazságügyi, Szabadságjogi és Biztonságpolitikai Fõigazgatósága az "Ajánlás-tervezet az Európai Unió tagországai számára a civil szervezetek etikai kódexének létrehozásáról az átláthatóság és elszámoltathatóság gyakorlatának elterjesztése érdekében” (Draft Recommendations to Member States Regarding a Code of Conduct for Non-Profit Organisations to Promote Transparency and Accountability Best Practices - JLS/D2/DB/NSK D(2005) 8208) címû dokumentumot 2005. július 22-én bocsátotta nyílt vitára. A dokumentum azt tárgyalja, hogy milyen adminisztratív lépéseket szükséges tenni annak érdekében, hogy a civil szervezeteket ne lehessen felhasználni a terrorizmusra ill. egyéb bûnügyi tevékenységre. A szöveg hangsúlyozza, hogy a civil szervezetek fontos munkát végeznek a közösség számára, de olyan etikai kódex kidolgozását és más adminisztratív intézkedések bevezetését szorgalmazza a tagországokban, melyektõl azt várják, hogy ellenõrizhetõbbé és átláthatóbbá válik a civil szervezetek mûködése. Ugyanakkor javasolja olyan nemzeti ellenõrzési mechanizmusok bevezetését, melyek nyomán sérülhetnek a civil szervezetek jogai. Fontos megemlíteni, hogy a dokumentum túlmutat az Európai Unión; az épít az OECD 2002-es, és a G8 országok igazságügy minisztereinek 2004. évi ajánlásaira is.

A tervezet melléklete egy kockázatelemzést segítõ felsorolást tartalmaz, melyben többek között az a (teljesen abszurd) tétel is szerepel, hogy egy civil szervezet terrorista-gyanússá válásának egyik jele az lehet, ha egy éven belül nem frissíti honlapját.

A dokumentummal kapcsolatban az Európa Ház kezdeményezésére magyarországi civil szervezetek állásfoglalást fogalmaztak meg, mely felhívja a a szöveget jegyzõ Fõigazgatóság figyelmét arra, hogy a tervezett ajánlás jelen formájában nem szolgálja a közreadott dokumentumban megfogalmazott célokat. A 19 civil szervezet által aláírt véleményt az Európa Ház eljuttatta az Európai Bizottsághoz.

A beküldött vélemények legtöbbje (a magyar is) tartalmazta azt a kifogást, hogy a nyár közepén adott egy hónapos véleményezési idõ nem elégséges, ezért a Fõigazgatóság azt meghosszabbította 2005. szeptember 19-ig.

Kapcsolódó anyagok:

19 magyarországi civil szervezet véleménye az ajánlás-tervezetrõl:
http://www.europeanhouse.hu/h/programok/05-08-24terror.shtml

Az Európai Bizottság ajánlás-tervezete az interneten (angolul):
http://europa.eu.int/comm/justice_home/news/consulting_public/code_conduct_npo/draft_recommendations_en.pdf

Az OECD ajánlása az interneten (angolul):
http://www.fatf-gafi.org/dataoecd/53/53/34260889.pdf

A G8 országok igazságügy minisztereinek ajánlása az interneten (angolul):
http://www.usdoj.gov/ag/events/g82004/G8_Recs_Legal_Frameworks_Prevent_Terrorism.pdf

Kapcsolódó cikk:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=718

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat