Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPÁBAN EURÓPÁÉRT
2005-12-08

2005. december 6-án Varsóban ért véget Robert Bosch Alapítvány egyéves képzési programja, melynek részeként 16 németországi és közép-európai fiatal szerezhetett tapasztalatokat, fejthette ki véleményét Európáról, az Európai Unió jövõjérõl.

A záró napon cseh, lengyel és magyar részvétellel (Magyarországot az Európa Ház képviselte) kerekasztal beszélgetésre is sor került a civil szervezetek szerepérõl az európai integrációval kapcsolatos nézetek, álláspontok megismertetésében. Szó esett a civil szervezetek szerepérõl a csatlakozást megelõzõ idõszakban: általános tapasztalatként fogalmazható meg, hogy nagyon sokan csodát vártak, civil szervezetek úgy gondolták, hogy ezentúl majd csak a bankszámlaszámukat kell megadni és érkezik az EU támogatása. A résztvevõk abban is egyetértettek, hogy a pontos, naprakész és mindenekelõtt konkrét információszolgáltatás alapvetõ az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek kommunikálásában és ebben a civileknek fontos szerepe van. Abban is egyetértés mutatkozott, hogy az Európai Unió és a 15 "régi" tagállam sem volt felkészülve az új tagok befogadására. Számos feszültség ennek is köszönhetõ.

A régióbeli hasonlóságok mellett kiderült, hogy az 1%-os törvénnyel és az NCA-val Magyarország élen jár a civil szervezeteket érintõ követendõ kezdeményezésekben. A beszámolókból az is kiderült, hogy a cseh kollégáknak még azért is küzdeni kell, hogy náluk a II. Nemzeti Fejlesztési Terv dokumentumai nyilvánosak legyenek és felkerüljenek az internetre. Mindenesetre egy ilyen nemzetközi tanácskozás segíthet abban, hogy értékeljük mindazt amit mi Magyarországon már elértünk, még akkor is, ha tudjuk, hogy messze vagyunk a tökéletes megoldástól.

A programról további információkat a következõ honlapon olvashat:
www.europa-union.de
www.theodor-heuss-kolleg.de

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat