Hírek > Nemzeti Civil Alapprogram  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

NCA VÁLASZTÁSOK 2006 ELEJÉN
2005-12-08

Több mint 100 civil szervezet elektora és képviselõje vett részt az Európa Ház által kezdeményezett nyílt konzultáción, melyre a budapesti Kossuth Klubban került sor 2005. november 30-án.

A találkozón Jagasics Béla, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlõségi Minisztérium Civil Kapcsolatok Fõosztályának vezetõje adott átfogó tájékoztatást az NCA-s elektori bejelentkezések eddigi tapasztalatairól és a várható további lépésekrõl.

3164 elektori jelentkezõ

Beszámolójából kiderült, hogy a 2005-ös jelöltállítási felhívásra összesen 3164 szervezet jelezte részvételi szándékát, mely 15%-kal több a két évvel ezelõtti bejelentkezések számához képest. A hiánypótlások aránya azonban ezúttal is magas, a legtöbb hiba a szervezetek hatókörének meghatározásánál fordult elõ. A hiánypótlásokat figyelembe véve így eddig 2095 szervezet elektori bejelentkezését fogadták el érvényesnek, a fejleményeket folyamatosan nyomon lehet követni az NCA honlapján.

Választások januárban és februárban

Az elektori gyûlések pontos idõpontjáról minden érintett levélben kap tájékoztatást a közeljövõben, valamint hirdetmény jelenik meg az NCA honlapján és a sajtóban. Az elõzetes információk szerint a tanácsválasztó elektori gyûlésekre 2006. január 18-21. között kerül sor - 7 tagot a regionális, 5-öt pedig az országos szakmai csoportok elektori gyûlésein választanak meg. Így az NCA új Tanácsa - kiegészülve az ICSSZEM minisztere által delegált 3 és az Országgyûlés Társadalmi Szervezetek Bizottsága által delegált 2 fõvel - várhatóan 2006. január 27-28-án tarthatja meg alakuló ülését. Legfõbb feladata az lesz, hogy meghatározza a Kollégiumok rendszerét (döntésétõl függ, hogy megmarad-e a mostani 11 Kollégium, vagy változások lesznek) és azok tagjainak számát (a jelenlegi rendszerben 10 fõs kollégiumok mûködnek, 9 civil és 1 miniszter által kijelölt taggal). Ezek ismeretében a kollégiumválasztó elektori gyûléseket várhatóan 2006. február 15-18. között bonyolítják.

2005-ös második kör decemberben

Jagasics Béla elmondta: a Tanács 2005. november 29-i ülésén döntöttek a 2005. évi második körös pályázatok kiírásáról. Az új pályázati felhívások december második felére várhatók, beadási határidejük így várhatóan átcsúszik a jövõ év elejére.

A fõosztályvezetõ tájékoztatása szerint a kezelõ szervezet (Magyar Államkincstár) decembertõl megindítja a 2006-os kifizetések egy részét is, hogy a maradvány összege lehetõleg ne növekedjen a jelenlegi 2,3 milliárd forinthoz képest. Fontos, hogy a két részletben utalt támogatások elsõ részével nem kell elszámolni ahhoz, hogy a következõ részlethez hozzájuthassanak a szervezetek (kivéve, ha azt az adott kollégium már korábban elõírta).

Az Alapprogram jövõjére nézve fontos problémaként merült fel, hogy míg az 1%-os felajánlások mértéke csökkenõ tendenciát mutat, egyre több szervezet pályázik az NCA-hoz, így a jövõben várhatóan szerkezeti átalakításokra lesz majd szükség a rendszerben.

További információ: http://www.nca.hu

Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat