Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KRITIKUSAN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KOMMUNIKÁCIÓS POLITIKÁJÁRÓL
2006-02-15

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) legutóbbi, 2006. február 14-én Brüsszelben tartott plenáris ülésén ismételten vita folyt arról, mit lehet(ne) tenni annak érdekében, hogy csökkenjen az európai intézmények és a 450 millió állampolgár közötti meglehetõsen nagy távolság.

A felszólalók között volt Barabás Miklós, az EGSZB egyik magyar tagja is. Megítélése szerint a közelmúltban (2006. február 1.) az Európai Bizottság által vitára bocsátott és Margot Wallström alelnök által jegyzett, a Bizottság kommunikációs politikájával foglalkozó ún. Fehér Könyv kevésbé tesz eleget a megjelenését övezõ felfokozott várakozásnak. Íróasztal szülte terméknek látszik és hiányzik belõle az ötletesség, a találékonyság, az egyébként emberpróbáló feladat végrehajtásához elengedhetetlenül szükséges elszántság, a tenniakarás és a dinamizmus. Ráadásul nem világos az sem, hogy az állampolgárokat közvetlenül megszólítani igyekvõ uniós politikák hogyan illeszkednek egymáshoz; kicsit soknak tûnik az átfedés, a végig nem gondolt kezdeményezés.

Mindenesetre az Európa Ház igyekszik segíteni a tájékozódni kívánó állampolgáron. Ezért a tervek szerint „két lépcsõben” foglalkozik majd a dokumentummal. Elõbb 2006. április elején szakértõk részvételével kerekasztal-beszélgetést szervez és ennek eredményét közzéteszi. Ezt követõen országos jelleggel 2006 júniusában nyitott konzultációt szervez civil szervezetek számára. A következtetéseket, javaslatokat eljuttatja az Európai Bizottsághoz.

A Fehér Könyv magyarul az interneten:
http://europa.eu.int/comm/communication_white_paper/doc/white_paper_hu.pdf

Kapcsolódó cikk:
BIZOTTSÁGI FEHÉR KÖNYV AZ EURÓPAI KOMMUNIKÁCIÓS POLITIKÁRÓL
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=815

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat