Hírek > Európai Alkotmány  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ITTHON EURÓPÁBAN
Tanácskozás az Európai Alkotmányról
2006-02-15

Az euroszkeptikusok csattanós választ kaphattak a hét végén (2006. február 10-11.) az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által kezdeményezett és az Európa Ház által Budapesten szervezett nemzetközi konferencia címében feltett kérdésre, vagyis: Európai Alkotmánnyal vagy nélküle?

Elmar Brok, európai parlamenti képviselõ, a Külügyi Bizottság elnöke
És itt nem csak arról van szó, hogy az eredetileg százfõnyire tervezett hallgatóság a szombat estébe hajló befejezés ellenére több mint háromszorosára duzzadt, hanem többek között arról is, hogy még a kudarcosnak tekintett Hollandiából érkezõ parlamenti képviselõ sem osztotta azt a nézetet, miszerint a már 14 tagországban (legutóbb 2006. február 8-án Belgiumban) jóváhagyott Európai Alkotmány halott dokumentum lenne.

Az igen magas szintû elõadók: az Európai Parlament Külügyi valamint Alkotmányügyi Bizottságának elnöke, finn parlamenti képviselõ, az EU osztrák elnökségének delegáltja, vagy Franciaország budapesti nagykövete érthetõen más-más megközelítésben és megoldási javaslatokat felvillantva szólt ugyan, de egységesek voltak az európai eszme iránti elkötelezettségükben. Ugyanez az elõremutató felfogás jellemezte a magyar elõadókat is, akik sorában európai és hazai parlamenti képviselõket, minisztert és nagyköveteket egyaránt lehetett találni. A jelentõs mértékben civil társadalmi képviselõk pedig kérdéseikkel és hozzászólásaikkal gondoskodtak arról, hogy a vita ne csak elméleti, hanem földközeli, a mindennapi valóságot szem elõl nem tévesztõ legyen.

S bár az ablakon kitekintve még mindig meglehetõsen sok kátyút lehetett a Rákóczi úton felfedezni, a résztvevõk joggal érezhették úgy: az igazi Európa költözött be a hét végére a konferencia szûknek bizonyult falai közé.

Jo Leinen, európai parlamenti képviselõ, az Alkotmányügyi Bizottság elnöke
Tekintse meg képeinket!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat