Hírek > Nemzeti Fejlesztési Terv  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

TÁRSADALMI VITÁN AZ ÚJ MAGYARORSZÁG PROGRAMJA
[www.nfh.hu]
2006-03-20

Társadalmi vitára bocsátotta Az új Magyarország programját a Kormány 2006. február végén. A 2007 és 2013 közötti idõszakra szóló, mintegy 6 ezer 650 milliárd forintos európai uniós fejlesztési forrás felhasználásának céljairól szóló dokumentum letölthetõ a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapjáról.

Egy fõre számítva 319 euró, vagyis nagyjából 80 ezer forint fejlesztési, felzárkóztatási támogatás jut évrõl évre, hét éven át, minden magyar állampolgárnak az Európai Unió költségvetésébõl. Az elkövetkezõ hétéves idõszakban évente fordíthatunk annyi uniós forrást az ország versenyképessé tételére és az elmaradott térségek felzárkóztatására, mint 2000 és 2006 között összesen. E források felhasználásának stratégiai terve a Nemzeti Fejlesztési Hivatal koordinációjával elkészített dokumentum, Az új Magyarország programja.

Versenyképes gazdaság, megújuló társadalom, élhetõ környezet és területi kohézió - a jövõ Magyarországának négy pillére, Az új Magyarország programjának négy legfontosabb középtávú célja. Olyan célok ezek, amelyeket hosszas elemzõ és tervezõ munka, valamint az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció (OFK) társadalmi vitájának eredményei formáltak. A program részeként, 5 irányító hatóság operatív programjain, valamint számos központi, kiemelt programon keresztül valósulnak meg mindazok a fejlesztések és beruházások, amelyek hozzájárulnak a gazdasági növekedés és a bõvülõ foglalkoztatás európai uniós közösségi szintû céljainak megvalósításához.

Az új Magyarország programjának kiemelt elemét alkotják a régiók saját operatív programjai: a 2007-tõl kezdõdõ, hétéves költségvetési idõszakban a hét statisztikai régió önállóan dönthet majd az uniós források egynegyedének - az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjából érkezõ források felének - felhasználásáról. Az ehhez szükséges terveket a régiók maguk készítik el, és a régiók feladata lesz a pályáztatás is. A versenyképes Magyarország megteremtésében pedig fontos szerepe lesz a fejlesztési központoknak: a fõváros mellett Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs, Gyõr, valamint - egymással karöltve - Székesfehérvár és Veszprém a meglévõ egyetemi, kutatási, gazdasági, infrastrukturális és logisztikai adottságaira építve európai szinten is meghatározó feladatot kap egy-egy kiemelt ágazat versenyképes fejlesztésében.
Az új Magyarország programjának társadalmi egyeztetéséhez - az Országos Fejlesztéspolitikai Koncepcióhoz hasonlóan - egy elektronikus kérdõívet fejlesztett ki a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. A kérdõív és a hozzá tartozó szoftver - akárcsak maga a dokumentum - a hivatal honlapjáról letölthető.

A dokumentum véleményezésére összesen mintegy ötezer partnert kér fel a Nemzeti Fejlesztési Hivatal. Természetesen ezúttal is lehetõségük lesz a részvételre és az internetes regisztrációra bármely más szervezetnek és személynek is.

Az új Magyarország programját második olvasatban - már a társadalmi partnerek beérkezõ véleményeinek figyelembevételével - április elején tárgyalja a kormány. A dokumentumot hazánk - az operatív programokkal együtt - június végén nyújtja be az Európai Bizottságnak, s Brüsszellel várhatóan kora õszig folyamatosan egyeztetünk annak tartalmáról. Ennek megfelelõen a dokumentumok véleményezésére a márciusi egyeztetési szakaszt követõen még két hullámban lesz lehetõségük a partnereknek.

Kapcsolódó cikkek:
KÖZÖS CIVIL ÁLLÁSPONT AZ OFK-RÓL:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=725&pCatId=4

PÁRBESZÉDBEN AZ NFT II-RÕL:
http://www.eucivil.hu/article.php?pId=703&pCatId=4

Az új Magyarország program az interneten:
http://www.nfh.hu/xindex2.htm?t=2&i=6807

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat