Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EURÓPAI EGYESÜLETEKNEK EURÓPAI ALAPSZABÁLYT!
Aláírásgyûjtõ akció
2006-04-07

Az Európai Civil Fórum (ECF) elnevezésû szervezet azért indított aláírásgyûjtést, hogy elérje: az európai szinten mûködõ civil szervezeteknek lehessen európai alapszabálya, és ezzel mûködésüket formálisan is ismerje el az Európai Unió.

Az európai szintû egyesületek uniós regisztrációjával a kezdeményezõk szerint Brüsszel többek között a szervezetek az EU-intézmények és a társadalom közötti párbeszédben betöltött szerepét ismerné el.

A felhíváshoz 2006. május 1-ig várják az aláírásokat. Csatlakozni az interneten lehet (angol nyelvû oldal):
http://www.forumciviqueeuropeen.org/declaration_signature_en.php

Az akció eredményeirõl a kezdeményezõk 2006. május 8-án nemzetközi sajtótájékoztatón számolnak be Brüsszelben.

Nem újkeletû dologról van szó, a civil szervezetek uniós szintû elismertetése visszatérõ téma (legutóbb 2005 végén a cafebabel.com európai internetes magazinnak volt egy hasonló kezdeményezése). A felvetés egyik, a hazai gyakorlattól eltérõ érdekessége, hogy európai szinten legtöbbször megkülönböztetik az egyesületeket és az alapítványokat. Az európai civil élet egyik ismert szereplõjének, az Európai Alapítványi Központnak (EFC) is van hasonló kezdeményezése, de õk csak az alapítványok elismertetését tûzték zászlajukra.
-
Az ECF-rõl

A francia hátterû Európai Civil Fórumot (ECF) az EU 25 tagországának több mint 100 szervezet alakította meg Strasbourgban 2005 decemberében. A szervezet fõ célja, hogy elõsegítse a részvételi demokrácia térnyerését és támogassa a civil párbeszédet, melynek egyik formája a minden évben más EU-tagországban megrendezni tervezett nemzetközi civil konferencia. Az Európa Ház vállalta, hogy Magyarországon hírt ad kezdeményezésükrõl és segíti a támogató aláírások gyûjtését.

Az ECF felhívása:
http://www.forumciviqueeuropeen.org/documents/declaration_en.pdf
Csatlakozni lehet: http://www.forumciviqueeuropeen.org/declaration_signature_en.php
Az EFC honlapja:
http://www.efc.be

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat