Hírek > Európai Alkotmány  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

CIVILEK A KONVENT ÜLÉSÉN
2002-06-10

Mint ismeretes, a Konvent következő ülésén (2002. június 24-25.) Brüsszelben civil szervezetek képviselői kapnak lehetőséget, hogy kifejtsék véleményüket az Európa jövőjéről folytatott vitában.

Az elmúlt hetek előkészületei során 8 tematikus munkabizottság (Contact Group) került felállításra, melyek a június 10-14. héten tartják megbeszéléseiket a belga fővárosban. A munkabizottságok ülésén többek között javaslatot tesznek, hogy az adott témáról mely szervezet képviselője fogja tájékoztatni a Konvent résztvevőit.

Érdekes módon a bővítés kérdése nem szerepel a megállapodott 8 téma között. Ennek ellensúlyozására az Európa Ház kezdeményezte, hogy a felszólaló civil szervezeti képviselők közül legalább 1 felvételét kérő országból kerüljön ki. A civil kezdeményezéshez csatlakozott 27 szervezet/intézmény között többek között szerepelnek európai szintű szervezetek (pl. az Európai Állampolgárok Egyesülete (ECAS), az Európai Gazdasági és Szociális Tanács (ECOSOC), az Európai Kis Nyelvek Európai Szervezete (EBLUL)); EU-s tagországok (Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország) civil szervezetei; és felvételüket kérő országok (Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) civiljei. Magyar részről is több szervezet csatlakozott (Európa Mozgalom Magyar Tanácsa, Magyar Természetvédők Országos Szövetsége, Nonprofit Pénzügyi Központ Alapítvány, Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Világgazdasági Kutatóintézet), valamint az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja is. A kérést az aláírók listájával az Európa Ház eljuttatta a Konvent titkárságára. Reméljük, hogy a kezdeményezés sikerrel jár és lesz olyan civil felszólaló június 24-25-én, aki a felvételüket kérő országok szempontjait, érdekeit is képviseli.

A civil szervezetek Konvent iránti érdeklődésének jele az is, hogy a meghallgatáshoz kapcsolódóan kiállítást is rendeznek az Európai Parlament épületében, ahol a civilek standokon mutatkozhatnak be.

Az Európa Ház tervezi, hogy a magyarországi civil társadalom szervezett formában is megjelenjen Brüsszelben.

További információ: http://european-convention.eu.int, Európa Ház (civil@elender.hu)

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat