Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

VERSENYKÉPESSÉG KONSZENZUSSAL ÉS KULTÚRÁVAL
Megjelent a 8. magyarországi üzleti országjelentés
2006-07-21

Nyolcadik alkalommal jelentette meg Magyarországról szóló országjelentését a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC). Az „Itt az idő” című dokumentum leszögezi, hogy Magyarországon az egyik legfontosabb terület a versenyképesség fokozása, amit csak konszenzussal, egy nemzeti minimum meghatározásával lehet elérni.

(balról jobbra) Jean Martin, az ERT alelnöke, Kóka János,Kovács László, Pekka Kujasalo finn nagykövet

Az elemzés kiemelten foglalkozik az oktatással, ami a tudásalapú gazdaság egyik záloga, ahol leginkább a piacorientált minőségi oktatásra kellene koncentrálni (elsősorban műszaki és természettudományi területen).

 

A jelentés új eleme a külön fejezetben tárgyalt kultúra, mint versenyképességi tényező. A szerkesztők szerint ugyanis az üzleti érvényesülés és siker ma már nem csak a technikai felkészültségtől és szakértelemtől függ. Hanem az „új európai polgárnak” további kedvező tulajdonságokkal is rendelkeznie kell, mint a kreativitás, innovációs képesség, rugalmasság. Így egy ország fejlődését a gazdaság teljesítménye mellett a társadalom kulturáltsága, értékei is meghatározzák. Ezen a területen a jelentés szerint Magyarországon alapvető kulturális váltásra van szükség, hogy „az egyén megértse, felelős saját sorsáért, miközben az állam feladata az esélyegyenlőtlenségek csökkentése”.

 

A kiadvány megjelentetése alkalmából szervezett tájékoztatón többek között felszólalt Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekért felelős tagja, Kóka János gazdasági miniszter és Takács János, a HEBC elnöke.

 

-

A Magyar Európai Üzleti Tanácsot (HEBC) 1998-ban alakult meg az Európai Gyáriparosok Kerekasztala (ERT) kezdeményezésére. Az ERT mintegy 45, összesen 1500 milliárd euró összforgalmú, világszerte 4,5 millió embert foglalkoztató európai nagyvállalat legfelső vezetőjének fóruma. A HEBC tagjai pedig magyar leányvállalatok vezetői.

-

Tekintse meg képeinket!

 

Kapcsolódó cikk:

 

IDŐ VAN!

Hetedszerre jelent meg magyarországi üzleti országjelentés

http://www.eucivil.hu/article.php?pId=714

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat