Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:


A LEGDRÁGÁBB A MÁRKA NÉLKÜLI
Olaszországban keményen büntetnek
2006-08-07

Tízezer euróra bírságoltak külföldi turistákat kétes eredetű termékek vásárlásáért Olaszországban, tájékoztatta az Európai Fogyasztói Központok Hálózatát az Itáliai Európai Fogyasztói Központ.

Az olasz piacokat (de nem csak azokat) elárasztották a hamis termékek, amelyek tulajdonságai - formája, színvilága, jelzése - többé kevésbe megegyezik az eredeti, valódi termékekével. A leggyakrabban hamisított termékek a márkás ruhaneműk és kiegészítők (napszemüvegek, táskák, cipők, övek) valamint a zenei CD-k, DVD-k, egyéb számítógépes szoftverek. "Népszerűek" még a kozmetikai termékek, parfümök is.A hamisítványokat általában utcákon, strandokon, piacok mellett árulják, de megjelennek szinte valamennyi nevezetesebb helyszín, turistaközpont valamint kiemelt rendezvény (koncert, futballmeccs) környékén is. Ez a jelenség Olaszország szerte rohamosan növekedett az elmúlt tíz évben, de az igazi "boom" a tavalyi évben volt.

A hamis termékek vásárlásakor a fogyasztók gyakran tudatában vannak annak, hogy tevékenységük sérti a termékekhez kapcsolódó szellemi alkotás jogát. Ennek ellenére, pusztán gazdasági okok miatt, - a hamisítvány általában sokkal olcsóbb, mint az eredeti - megvásárolják.

2005. május 14-én lépett hatályba Olaszországban a versenyképességről szóló új jogszabály, amely szigorú szankciókat tartalmaz azokra a gyártókra és kereskedőkre, akik termékeket hamisítanak, lopott vagy hamis márkajelzésű termékeket hoznak forgalomba vagy árusítanak. A jogszabály azonban nemcsak őket szankcionálja, hanem elvárja a fogyasztók felelős, tudatos magatartását is, és azok a fogyasztók, akik elővigyázatlanul/felelőtlenül lopott vagy hamis terméket vásárolnak 500-10.000 euró közötti bírságra számíthatnak.
-
A cikk teljes terjedelmében a Kosár - a fogyasztók magazinja augusztusi
számában olvasható! Kapható az újságárusoknál.
Internet: http://www.kosarmagazin.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat